Werkhandschoenen Kopen? Deze Tips Gaan Jou Helpen!

4 months ago

3 min read

Write your own content on FeedingTrends
Write

Werkhandschoenen zijn een essentieel onderdeel van de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) voor veel beroepen. Ze beschermen je handen tegen scherpe voorwerpen, hitte, kou, chemicaliën en andere gevaren. Als je ze koopt, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. In dit artikel geven we je tips waar je op moet letten bij het kopen van werkhandschoenen.

Houd rekening met het type werk dat je doet

De eerste stap is om te bepalen welk type werk je doet. De gevaren die je daarbij tegenkomt, bepalen namelijk het type werkhandschoenen dat je nodig hebt.

Als je bijvoorbeeld in de bouw werkt, heb je waarschijnlijk werkhandschoenen nodig die bescherming bieden tegen scheuren, snijden en prikken. Voor laswerk heb je speciale lashandschoenen nodig die hitte en vlammen kunnen weerstaan. En als je met chemicaliën werkt, heb je werkhandschoenen nodig die tegen chemicaliën kunnen..

De gevaren waaraan je blootgesteld wordt

Naast het type werk dat je doet, is het ook belangrijk om te kijken naar de specifieke gevaren waaraan je blootgesteld wordt. Werk je bijvoorbeeld met scherpe voorwerpen, dan heb je werkhandschoenen nodig met een goede snijweerstand. En als je in een koude omgeving werkt, heb je werkhandschoenen nodig die je handen warm houden.

Kies werkhandschoenen die bij jou passen

Natuurlijk spelen ook je persoonlijke voorkeuren een rol bij het kiezen van werkhandschoenen. Denk bijvoorbeeld aan de maat, het materiaal en de pasvorm.

  • De maat van de werkhandschoenen moet goed passen, zodat ze niet te los of te strak zitten. 

  • Het materiaal van de werkhandschoenen moet comfortabel zitten en voldoende bescherming bieden. 

  • En de pasvorm van de werkhandschoenen moet zodanig zijn dat je je handen goed kunt bewegen.

Koop werkhandschoenen met de juiste veiligheidsnormeringen

De belangrijkste factor bij het kopen van werkhandschoenen is natuurlijk de veiligheid. Zorg ervoor dat de werkhandschoenen die je kiest voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. 

In Nederland zijn werkhandschoenen genormeerd volgens de EN 388. Deze norm stelt eisen aan de bescherming die werkhandschoenen bieden tegen scheuren, snijden, prikken en stootbelasting. De normering wordt weergegeven door een pictogram met vier cijfers. Elk cijfer geeft de prestatie van de werkhandschoen aan op een schaal van 1 tot 4, waarbij 4 het hoogste prestatieniveau is.

De betekenis van de cijfers:

  • A: Slijtvastheid

  • B: Snijweerstand

  • C: Treksterkte

  • D: Perforatieweerstand

Naast de EN 388 zijn er nog andere veiligheidsnormeringen voor werkhandschoenen. Deze normeringen zijn specifiek bedoeld voor bescherming tegen andere gevaren, zoals:

  • Hitte en kou: EN 407

  • Chemische stoffen: EN 374

  • Elektriciteit: EN 60903

De prijs

Werkhandschoenen zijn er in alle prijsklassen. De prijs hangt af van een aantal factoren, zoals het materiaal, de kwaliteit en de veiligheid.

Als je werkhandschoenen nodig hebt voor dagelijks gebruik, is het belangrijk om te kiezen voor een paar dat goed past en voldoende bescherming biedt. Je hoeft niet per se voor de duurste te gaan.

Tips voor het passen van werkhandschoenen

Bij het passen van werkhandschoenen is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

  • Maat: De werkhandschoenen moeten goed passen, zodat ze niet te los of te strak zitten. Je kunt de maat bepalen door de handschoen over je eigen hand te schuiven. De handschoen moet comfortabel zitten, maar je moet er nog wel bewegingsvrijheid in hebben.

  • Pasvorm: De werkhandschoenen moeten goed om je handen passen. Ze mogen niet te strak of te los zitten. De vingers moeten voldoende ruimte hebben om te bewegen, maar de handschoen mag niet afglijden.

  • Bescherming: De werkhandschoenen moeten voldoende bescherming bieden tegen de gevaren waaraan je blootgesteld wordt tijdens je werk. Let op de veiligheidsnormeringen van de werkhandschoenen.

  • Maak de werkhandschoenen goed vast: Dit voorkomt dat ze afglijden tijdens het passen.

  • Beweeg je handen in alle richtingen: Dit zorgt ervoor dat je kunt controleren of de werkhandschoenen voldoende bewegingsvrijheid bieden.

  • Controleer of de werkhandschoenen niet te los of te strak zitten: De werkhandschoenen mogen niet te strak zitten, want dit kan de bloedsomloop belemmeren. Ze mogen ook niet te los zitten, want dan bieden ze onvoldoende bescherming.

Werkhandschoenen onderhouden

Werkhandschoenen kopen is allemaal heel leuk. Echter is het ook belangrijk om ze eens in de zoveel tijd extra aandacht te geven. Hier hebben wij nog wat extra tips voor je zodat je net iets langer van je handschoenen kan genieten: 

  • Was je werkhandschoenen regelmatig met een milde zeepoplossing. Dit helpt om de handschoenen schoon en fris te houden.

  • Laat ze na het wassen goed drogen. Natte werkhandschoenen kunnen schimmels of bacteriën bevatten.

  • Bekijk de handschoenen goed op slijtage of beschadigingen. Als de werkhandschoenen beschadigd zijn, moeten ze vervangen worden.

Conclusie

Bij het kopen van werkhandschoenen is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Door deze factoren goed in overweging te nemen, kun je ervoor zorgen dat je de juiste handschoenen kiest die je beschermen tegen de gevaren die je tegenkomt tijdens je werk.

Write your own content on FeedingTrends
Write